MAKALELERİM

NİŞANLANMANIN BOZULMASINDAN KAYNAKLANAN DAVALAR

1) 18 yaşından küçük bir kadın ya da erkeğin,  yasal temsilcisinin (anne, baba ya da vasisinin) rızası olmadan nişanlanması yasal olarak geçersizdir. (m.118)

2) Nişanı bozan tarafı evlenmeye zorlamak için dava açmak mümkün değildir.(m.119)

3) Karşı taraf, haklı bir gerekçesi olmaksızın nişanı bozar ya da kusurlu davranışı ile nişanı bozmanıza neden olursa, nişan ve evlilik hazırlıkları için yaptığınız harcamalar, katlandığınız maddi fedakârlıklar vs. karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür.
Anne babanız ya da anne babanız yerine geçen yakınlarınız da nişanı haksız olarak bozan ya da bozulmasına denen olan karşı taraftan nişan ve evlilik hazırlıkları için yaptıkları harcamalar karşılığında uygun bir tazminat isteyebilirler. (m.120)

4) Kusurlu davranışı ile nişanın bozulmasına neden olan yahut haksız olarak nişanı bozan karşı taraftan, kişilik haklarınızın saldırıya uğradığı gerekçesiyle manevi tazminat isteyebilirsiniz. Örneğin nişanlınızın, sizinle nişanlı olduğu dönemde bir başkası ile ilişki yaşadığını öğrendiniz ve nişanı bozdunuz ise dava açarak manevi tazminat talep edebilmeniz mümkündür. (m.121)

5) Nişan, evlilik dışında bir nedenle bozulmuş ise tarafların karşılıklı olarak verdiği alışılmışın dışındaki nişan hediyeleri geri istenebilir. Kullanılarak tükenen, eskiyen hediyelerin geri verilmesi zorunlu değildir. Örneğin nişanlınız ya da ailesi size nişan hediyesi olarak elbise, ayakkabı, parfüm ya da makyaj malzemesi vb. aldı ise bunları iade zorunluluğunuz yoktur. Ancak nişan yüzüğü dışındaki ziynet eşyası ve altınları yahut araba, cep telefonu gibi hediyeleri mevcutsa aynen, mevcut değil ise bedellerini iade etmek zorundasınız. Aynı şartlarla siz de karşı taraftan nişan hediyelerinizin iadesini isteyebilirsiniz. Nişan hediyelerinin iadesi konusunda kimin kusurlu olduğu önemli değildir. Her iki taraf da alışılmışın  (yöresel ve geleneksel olarak hediye edilen ve değeri çok yüksek olmayan hediyelerin) dışındaki hediyeleri iade etmelidir.(m.122)

6) Nişanla ilgili davaları, nişanın bozulmasından itibaren en geç 1 yıl içinde, davalının ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesinde açmalısınız. (m.123)

7) Nişanlınızın haksız eylem neticesi ölmesi halinde (örneğin bir trafik kazası sonucu) haksız eylemden hukuken sorumlu olanlardan destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat isteyebilirsiniz.(Türk Borçlar Kanunu m.45)