MAKALELERİM

EVLENME

1) 17 yaşından küçük kadın ve erkek, anne babası ya da yasal temsilcisinin izni olsa dahi evlenemez.(m.124) 17 yaşını doldurmuş ancak henüz 18 yaşını doldurmamış kadın ya da erkek ancak anne baba ya da yasal temsilcinin izni ile evlenebilir(m.126). 17 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamış veya mahkemece kısıtlanmış kişinin anne baba ya da yasal temsilcisi evlenmesine haklı bir gerekçe yok iken izin vermiyor ise küçük veya kısıtlı Aile Mahkemesine "başvurarak evlenmesine izin verilmesini isteyebilir.(m.128)

2) 16 yaşını doldurmuş ancak henüz 17 yaşını doldurmamış kadın ya da erkeğin evlenmesine Aile Mahkemesi hakimi olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple karar verebilir.(m.124)

3) Bir kimsenin anne-baba, büyükanne-büyükbaba, çocuklar, torunlar, kardeşler, amca, hala, dayı, teyzesi ile ve eski eşinin anne-babası, büyükanne ve babası, çocukları ve torunları ile evlat edineni ya da evlatlığı ve bunların çocuk ve torunları ile evlenmesi yasaktır.(m.129)

4) Önceki evliliği; ölüm, gaiplik yahut boşanma ile sona eren kadın, sona erme tarihinden itibaren 300 gün geçmedikçe yeniden evlenemez. Ancak evliliğin sona ermesinden sonra kadın doğum yapmış ise süre sona erer. Kadın; gebe olmadığını ispatlaması yahut boşandığı kocası ile yeniden evlenmek istemesi halinde sürenin kaldırılmasını Aile Mahkemesinden isteyebilir. (m.132)

 Evliliğin Genel Hükümleri

1) Yasamıza göre evlenen kadın eşinin soyadını alır. Evlenmeden önceki soyadını da isterse eşinin soyadı ile birlikte kullanabilir (AİHM bir başvuru üzerine evli kadının sadece kendi soyadını kullanabileceğine hükmetmiş olup ne yazık ki yasal düzenlemelerimizde değişikliğe gidilmemiştir. Sadece kendi soyadınızı kullanmak istemiyle açmış olduğunuz davanız reddedilirse, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yoluna gidebilirsiniz).(m.187)

2) Eşler oturacakları konutu birlikte seçerler. Anlaşmazlık halinde aile mahkemesi hâkiminden konut seçimi için size yetki verilmesini ya da konutun hâkim tarafından belirlenmesini talep edebilirsiniz.(m.186)

3) Kadın ve erkek evlilik birliğinin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılırlar. (m.186)

4) Eşiniz evlilik birliği içinde birlikte oturduğunuz konutun (aile konutu) sizin izniniz olmaksızın kira sözleşmesini feshedemez yahut ev kendi mülkiyetinde dahi olsa sizin onayınız olmadan satamaz ya da ipotek veremez. Bunun için ev, eşinizin adına kayıtlı ise evin kayıtlı olduğu tapu müdürlüğüne giderek evin kaydına “Aile Konutu Şerhi” koydurmak istediğinizi beyan ederek gerekli belgeleri vermelisiniz (nüfus kaydı, ikametgâh belgesi vs.). Evde kiracı iseniz ve kira sözleşmesi eşiniz tarafından yapıldı ise  ev sahibinize yazılı olarak sözleşmenin tarafı olduğunuzu bildirebilirsiniz. Bu durumda eşiniz ile birlikte kira sözleşmesinden sorumlu olursunuz. (m.194)

5) Eşiniz evlilik birliğinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmiyor ya da çocuğun velayetini kullanırken bir konuda anlaşmazlık yaşıyorsanız, aile hâkiminin müdahalesini isteyebilirsiniz. Hâkim bu durumda eşinizi uyarır, sizi uzlaştırmaya çalışır ya da uzmanlardan yardım isteyebilir. (m.195)

6) Evliliğiniz devam eder iken eşiniz evin geçimine katkıda bulunmuyor ise hâkimden eşinizin evlilik birliğine yapacağı parasal katkıyı(geçmiş bir yıl ve gelecek yıllar için )belirlemesini isteyebilirsiniz.  (m.196)(Uygulamada tedbir nafakası olarak adlandırılmaktadır.)

7) Evlilik devam eder iken eşinizden şiddet görmeniz ya da başka haklı bir sebeple evden ayrıldınız yahut eşiniz haklı bir sebep olmaksızın evi terk etti ise Aile Mahkemesine başvurarak boşanma talep etmeksizin, eşinizin size ve reşit olmayan çocuklarınıza maddi katkıda bulunmasını (tedbir nafakası), evin ve ev eşyalarının sizin ve çocuklarınızın kullanmasına karar verilmesini, reşit olmayan çocukların geçici olarak velayetinin size verilmesini talep edebilirsiniz. (m.197)

8) Eşiniz evin geçimine katkıda bulunmuyor  ve eşinizin alacaklı olduğu kimseler var ise Aile Mahkemesinden talebiniz üzere hâkim, eşinizin borçlularına borçlarını eşinize değil size ödemelerini emredebilir. Örneğin hâkim eşinizin işvereninin eşinizin maaşının bir bölümünü size ödemesi yahut kiracısının kira bedelini size ödemesi yönünde tedbir kararı verebilir. (m.198)

9) Eşinizin, ailenizin ekonomik varlığını tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunması halinde (örneğin eşiniz sahip olduğu taşınmazları satıyor bunların parasını da kumarda harcıyor ise) mahkemeden eşinizin bir ya da birkaç malını sizin onayınız olmadan tasarruf edememesi (satamaması, ipotek koyduramaması vs.) yönünde karar talep edebilirsiniz. (m.199)