Boşanmada Kişisel Durum, Nafaka, Velayet, Maddi ve Manevi Tazminat
1) Mahkeme boşanma ya da ayrılık davası açılınca, talep olmasa dahi sizin ve çocukların barınması (evin ve eşyaları dava sonuna kadar kimin kullanacağı), geçinmesi (tedbir nafakası), çocukların geçici velayetinin dava sonuna kadar kimde kalacağı, diğer eşin çocuklarla görüşmesi gibi konularda geçici düzenlemeler yapar. (m.169)
2) Boşanmadan sonra çocukların velayetinin kimde kalacağına hâkim çocukların menfaatini göz önünde bulundurarak karar verir. Hâkim bu kararı verir iken mahkeme uzmanlarından anne, baba ve çocuklarla görüşerek bir rapor hazırlamalarını isteyebilir.”Kız çocuklar anneye, erkek çocuklar babaya verilir” ya da “kimin maddi durumu iyi ise çocuklar ona verilir” şeklindeki yaygın kanaatler doğru değildir. Çalışmıyorsanız ve geliriniz yoksa dahi çocuğun yaşı,ihtiyaçları vs. göz önünde bulundurularak çocuğunuzun sizinle kalmasının çocuğun menfaati açısından daha doğru olduğuna karar verilebilir. Uygulamada genellikle anne bakım ve şefkatine muhtaç küçük çocukların annede kalmasına (çocuğa zarar verecek bir durum sözkonusu değil ise) karar verilir. Diğer ebeveynle de çocuğun menfaatleri göz önünde bulundurularak kişisel görüşme düzenlemesi yapılır. Eğer velayet verilmeyen ebeveynle görüşmesi çocuğa zarar verecek ise kişisel görüşme düzenlemesi yapılmayabilir ya da sonradan kaldırılabilir. (m.182)
3) Hâkim; çocuğun ihtiyaçlarını, anne babanın mali ve sosyal durumunu göz önünde bulundurarak velayet verilmeyen ebeveynin velayeti alan ebeveyne çocuk için iştirak nafakası ödemesine karar verir. Nafaka hükmedildikten sonra sizin mali durumunuzdaki değişiklik, çocuğun ihtiyaçlarındaki artış, paranın alım gücünün düşmesi vs. gibi sebeplerle hükmedilen nafakanın artırılmasını isteyebilirsiniz.(m.182/2)
4) Boşanma sonunda yoksulluğa düşecek olmanız ve kusurunuzun eşinizden ağır olmaması halinde, talebiniz üzerine boşanmadan sonra eski eşinizin size yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebilir. Bu nafaka mahkeme tarafından kaldırılmadıkça devam eder. Değişen şartlara göre ileride dava açarak nafaka miktarının artırılmasını talep edebileceğiniz gibi eski eşiniz de şartlarda değişiklik olduğu iddiası ile nafakanın kaldırılmasını dava edebilir. Boşanma davasında yoksulluk nafakası hakkınızdan “feragat etmediniz ya da istemiyorum demediyseniz” boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde ayrı bir dava açarak yoksulluk nafakası isteyebilirsiniz. Çalışıyor olsanız dahi, boşanmadan sonra yaşam standardınız evlilik sırasındaki standardın çok altına düşecek, evlilik sırasındaki durumunuza göre oldukça yoksullaşacaksanız, bu durumda da yoksulluk nafakası bağlanabilir.(m.175)
5) Eşinize karşı açtığınız boşanma davasında eşinizin kusurlu olması ve sizin de kusursuz ya da en azından eşinizden daha az kusurlu olmanız şartı ile evlilik içinde mevcut ya da beklenen menfaatleriniz zedelendiği gerekçesi ile maddi tazminat isteyebilirsiniz. Örneğin boşanma ile birlikte eşinizin maddi desteğinden yoksun kalacak olmanız bir maddi tazminat talebi gerekçesidir. Boşanma davası ile birlikte maddi tazminat talebinde bulunmanız halinde ayrıca bir harç ödemeniz gerekmez. Boşanma davasında açıkça tazminat talebinden feragat etmediniz ya da istemiyorum demediyseniz, boşanma kararı kesinleştikten itibaren 1 yıl içinde harç ödeyerek maddi tazminat için dava açabilirsiniz.(m.174)
6) Eşinizin boşanmaya sebebiyet veren davranışlarından dolayı kişilik haklarınızın zarara uğradığı gerekçesi ile manevi tazminat isteyebilirsiniz. Örneğin eşiniz sizi aldattı, şiddet uyguladı ise vs. manevi tazminatı da boşanma davası ile birlikte harç ödemeden talep edebilirsiniz. Boşanma kararının kesinleşmesinden sonra (boşanma davasında feragat etmediğiniz takdirde) 1 yıl içinde talep etmeniz halinde harç ödemek zorunda kalırsınız. (m.174/2)
7) Boşanma davalarının duruşmaları diğer davalarda olduğu gibi aleni yapılır. Ancak hâkimden duruşmaların gizli yapılmasını talep edebilirsiniz. (m.184)
8) Boşanma halinde evlenmeden önceki soyadınızı yeniden alırsınız. Eğer boşanmadan sonra eşinizin soyadını taşımak isterseniz, bunun eşinizin menfaatlerine zarar vermeyeceğini ispatlamanız halinde hâkim izin verebilir.(m.173)