MAKALELERİM

BOŞANMA VE AYRILIK SEBEPLERİ

1) Eşiniz zina yapıyorsa; bunu öğrenmenizden itibaren 6 ay, zinanın üzerinden 5 yıl geçmeden boşanma davası açabilirsiniz.(m.161)

2) Eşinizin hayatınıza kastetmesi, size pek kötü davranması ya da ağır derecede onur kırıcı davranışlarda bulunması sebebiyle bu davranışı öğrenmenizden itibaren 6 ay, olayın üzerinden 5 yıl geçmeden boşanma davası açabilirsiniz.(m.162)

3) Eşiniz haysiyetsiz bir hayat sürmekte ya da küçük düşürücü bir suç işlediyse ve bu nedenle birlikte yaşamanız imkansız hale geldi ise boşanma davası açabilirsiniz.(m.163)

4) Eşiniz hiçbir haklı sebep olmadan evi terk etti ve  terkin üzerinden en az 4 ay geçmesine ve haklı bir sebebi olmamasına rağmen dönmedi ise talebiniz üzerine Aile Mahkemesi Hâkimi eşinize eve 2 ay içinde dönmesini ihtar eder; dönmez ise terkin üzerinden 6 ay geçmesi üzerine terk nedeni ile boşanma davası açabilirsiniz. (m.164)

5) Eşiniz akıl hastası ise ve hayatınız bu sebeple çekilmez hale geldi ve eşinizin hastalığının iyileşmesine olanak bulunmadığı da resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edildi ise boşanma davası açabilirsiniz. (m.165)

6) Evliliğiniz eşinizin davranışları nedeni ile sarsıldı ve evliliğin devamı sizin açınızdan imkânsız hale geldi ise (sizinle ya da çocuklarla ilgilenmiyor, tüm gelirini içki ya da kumara harcıyor,  şiddet uyguluyor, ailenize iyi davranmıyor vs.) boşanma davası açabilirsiniz. (m.166)

7) Hem siz hem eşiniz boşanmak istiyor ve evliliğiniz en az 1 yıl sürdü ise, eşiniz ile evliliğin mali sonuçları (maddi-manevi tazminat, nafaka ve benzeri konularda) ve çocukların velayeti hakkında anlaşıp bir protokol hazırlayarak Aile Mahkemesinde boşanma davası açabilirsiniz. Aile mahkemesi hâkimi protokoldeki konularda çocukların menfaati icabı değişiklik yapabilir. Siz bu değişikliği kabul eder iseniz başkaca delil yahut tanık bildirmenize gerek kalmadan boşanmanıza karar verilir (Anlaşmalı Boşanma).(m.166/3)

8) Siz ya da eşiniz bir boşanma davası açtınız; fakat dava reddedildi, bu ret kararı da kesinleşti ve kesinleşme tarihinden itibaren 3 yıl boyunca eşinizle tekrar bir araya gelmediniz ise 3 yıl dolduktan sonra sizin ya da eşinizin yeniden dava açması ile boşanmanıza karar verilir. (m.166/4)

9) Bütün bu sebeplerle boşanma talep edebileceğiniz gibi mahkemeden ayrılık kararı da talep edebilirsiniz. (m.167)

10) Boşanma veya ayrılık davasını sizin ya da eşinizin ikametgâhı ya da son defa 6 aydan beri oturduğunuz yer Aile Mahkemesinde açabilirsiniz. (m.168)