Anne-Baba ile Çocuk Arasındaki Soybağı, Velayet
1) Anne ile çocuk arasındaki soybağı doğumla kurulur. Başka deyimle çocuğu doğuran kadın, çocuğun anasıdır. (m.282)
2) Evlilik devam ederken yahut evliliğin boşanma veya ölüm ile sona ermesinden itibaren 300 gün içinde doğan çocuğun babası koca sayılır. (m.285)
3) Evlilikdışı dünyaya gelmiş çocuğunuzu babası nüfus müdürlüğüne, mahkemeye yazılı başvuru ya da resmi senette ya da vasiyetnamede beyanla tanıyabilir. Tanınan çocuk babanın soyadını alabilir, mirasçısı olabilir.(m.295)
4) Evli olduğunuz sırada ya da boşanmadan itibaren 300 gün içinde kocanızdan değil de bir başkasından çocuğunuz dünyaya gelmiş ise kocanız çocuğun soybağını reddetmedikçe, yani “soybağının reddi” davası açarak çocuğun babası olmadığını ispatlamadıkça, gerçek baba çocuğu tanıyarak nüfusuna kaydettiremez. (m.295)
5) Evlilikdışı doğumda baba çocuğu tanıyarak nüfusuna kaydettirmiyor ise babaya, baba ölmüş ise mirasçılarına karşı babalık davası açabilirsiniz. Bu davayı çocuk doğmadan açabileceğiniz gibi doğumdan itibaren 1 yıl içinde açabilirsiniz. Çocuk başka bir erkeğin nüfusuna kayıtlı ise bu durumda bu soybağı ilişkisi ortadan kalkmadan gerçek babaya bu davayı açamazsınız. Bu durumda 1 yıllık süre baba görünen erkek ile çocuk arasındaki soybağı ilişkisinin ortadan kalkmasından itibaren başlar.(m.301,303)
Yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar çocuğun biyolojik babaya açacağı babalık davasında süre sınırlaması yoktur. (Anayasa Mahkemesi çocuk adına açılacak ya da çocuğun açacağı davada hak düşürücü süreyi düzenleyen fıkrayı iptal etmiş, henüz yeni düzenleme yapılmamıştır.)
6) Babalık davası ile birlikte ya da ayrı bir dava ile babadan doğum giderlerinizi, doğumdan önceki 6 hafta sonraki 6 haftalık geçim giderlerinizi ve gebelik ve doğumla ilgili diğer giderleri talep edebilirsiniz. (m.304)
7) Evlilikdışı doğmuş çocuğunuzu babası tanımış ya da babalık davası ile babalığına karar verilmiş olsa dahi bu çocuğun velayeti annededir.(m337) Biyolojik baba ile anne sonradan evlendi ise veya baba çocuğu tanıdı ya da babalık davası ile babalığa hükmedildi ise çocuk babanın soyadını alır. Evlilikdışı doğmuş çocuk için babasından nafaka talep edebilirsiniz.(m.329)
8) Evlilik içinde doğmuş çocuğun velayeti anne ve babadadır(m.335). Çocuk babanın soyadını alır. (m.321)